2011. január 3., hétfő

Ingatlanadó fülkeforradalom előtt és után

barikad.hu
„Az adórendszer terheinek csökkentésével és az adóbürokrácia egyszerűsítésével szövetséget kínálunk a polgároknak.”

Ez a mondat a Fidesz programjából származik. Ezt ígérték a választási kampány hevében, no persze átgondoltan és határozottan.

2009 májusában még a Fidesz mérhetetlenül igazságtalannak titulálta az ingatlanadó 2010-re tervezett bevezetését. Akkori ígéretük szerint amennyiben a Fidesz 2010-ben kormányra kerül, eltörli ezt az adót. „Az államigazgatás nincs felkészülve az ingatlanadó bevezetésére, ráadásul nincs is rá feltétlenül szükség” - mondta akkor Kósa Lajos.  Felháborítónak tartották, hogy a lakók által felújított, így értékesebbé váló egykori állami bérlakásokat az állam már a magasabb értéken kívánja megadóztatni. A politikus aggályosnak nevezte, hogy a nyugdíjasok által be nem fizetett ingatlanadót a házra, vagy lakásra jelzálogként terheli rá az állam.

Az akkori elképzelések szerint az önkormányzatok maguk jelölnék ki az övezethatárokat. Kósa Lajos azonban abszurdnak tartotta, hogy a települések elöljárói saját választóikat hozzák nehéz helyzetbe.

Ehhez képest 2011-ben, a fülkeforradalom után, változott az építményadó maximálisan kivethető mértéke: hasznos alapterület alapján történő számítás esetén négyzetméterenként 900 forintról 1100 forintra, míg a korrigált forgalmi érték alapján számított adó esetén 3-ról 3,6 százalékra.

Nyilván tudjuk, hogy sok ígéret elhangzott, amely ígéret is marad, a szegény magyarnak nincsenek már illúziói. Ám amikor az ígéretnek szöges ellentéte a meghozott törvény, az már mélységesen felháborító.

Mi a megoldás?

„Eladhatja vagy kisebbe költözhet az, aki nem tudja fenntartani ingatlanját . Aki munkaképes korú és sokkal nagyobb házban lakik, mint amit fenn tud tartani, ott valami probléma van. Lesz majd méltányosság az ingatlanadónál, amelyet a rászorulók kérhetnek, illetve a nyugdíjasok külön elbánásra számíthatnak.”

Kitől is származik a fenti ötlet? Bár kísérteties a hasonlóság, Bajnai Gordon mondta ezt 2009-ben az ingatlanadó kapcsán.

Vajon hány meglepetést tartogat még az amúgy is megkínzott zsebünknek a tisztelt kormány?

Kommentár: Ingatlanadó = építményadó, telekadó. " A kutya megdöglött, ám a lánc megmaradt."

Nincsenek megjegyzések: