2011. augusztus 10., szerda

Szörnyecskék: Az új falka


Érdekes film volt a Szörnyecskék anno. Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! Ezeket a jótanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez végzetes következményekkel jár. A víz hatására a kis Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni lakmározás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak az utódok, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát. Útközben az uszodába is betérnek, ahonnan már ezrével özönlenek elő.
Billy és Kate új életet kezd New Yorkban, ahol szerény kis alkalmazottai lesznek Daniel Clamp hatalmas üzleti vállalkozásának. Ám ez a tekintélyes üzleti birodalom - mely számtalan furcsa csodabogárnak ad otthont - hamarosan a szörnyecskék játszóterévé válik. Billy és Kate még élénken emlékeznek a jól megszívlelendő szabályra, ami ezekre az aprócska lényekre vonatkozik, és Gizmo segítségével kénytelenek újra felvenni a harcot a féktelen kis ördögök legújabb generációja ellen, akik pillanatok alatt számtalan kellemetlen meglepetést okoznak Manhattan lakóinak.

A párizsi és most a londoni utcai zavargások kapcsán óhatatlanul eszembe jut az az üzenet, amit a film sugallt nekem: Mikor az emberek egy aranyos kis idegen lényt találtak, magukhoz vették, majd az elkezdett szaporodni, ellenükben. Így jelent meg az új falka. Akik már nem voltak aranyosak, kedvesek, kezesek. Törtek, zúztak, randalíroztak. Akár az arab bevándorlók második nemzedéke Párizsban, és a mindenféle színes bevándorlók második nemzedéke most Londonban. Bizony nem működik a multikulti, ahogy azt az usaügynök szoclibek ezerrel hirdették és hirdetik ma is kis hazánkban. Amint az integrációra, asszimilációra nem hajlandó - avagy képtelen idegen identitású, már hogy etnikumot ne mondjak - elem eléri a népesség tíz százalékát, indul a balhé, átveszik a parancsnokságot  falkáik az utcán, mert a rejtett tolvajlás és a csoportos garázdaság válik szokásukká. Az emberek meg erre nem felkészültek. Nekünk nem kell bevándorlók második nemzedéke sem,  mert az ilyen nálunk megterem. Oly gazdag e föld. 

Nincsenek megjegyzések: