2007. november 27., kedd

Ádi figyel

Még igencsak "földszintes" az én kicsi cseppem, első fiú unokám, de - amint az a képen látható - már erősen figyel. Vigyázó tekintet. Én istenem! Atyja nemrég frissítette a fotóalbumát. Szeretem nézegetni. Nem csak az albumot. :) Esküszöm! Bárhogy nézem, semmi hibát nem látok ebben a gyerekben. :) "Gyökér, lomb és száraz ág. Háromféle valóság. Ki háromból csak egyet lát, nem látja a fát magát." A gyerek vérvonalát a habsburgok is megirigyelhetik, már ami a népek számát jelenti, kiknek a vérét ereiben hordja. Magyarba, palócba és kunba oltott szász, sváb, észt, horvát, román és ki tudja az idő mélységében ... mely nép gyermeke még ... Ősei között tudhatja például a Fertősalmási Eketyukodi Balogh nemesi ágat is, akik a Szabolcs vezérrel együtt érkező Balogh Semjén nembéliek közé tartoztak. Kriptája is - ha megvan még - csak ezen feljövői ágnak van Cégénydányádon. Apai ágon egyenlőre legmélyebbre - a Kárpát medencébe a szászországi Eisenbergből érkező - Mathias Bergre emlékezünk. És hogy a névadó ősök, a Tilkek hogyan keveredtek ide Észtországból, az pedig egy nagy talány. Bár vannak sejtéseink az 1640 évi Nagy Északi háború kapcsán, mikor is az oroszok bevonultak a Baltikumba. Akkortájt az oroszok az észteket "szabadították fel" a német iga alól. Ekkor sok észt - evangélikus - menekült német földre hittestvéreik közé, földönfutónak. Aztán mikor Európa "felszabadította" a Török Birodalom igája alól Magyarországot a volt 5 milliós nemzetet mely 1,5 millióra apadt telepesekkel gyarapította Mária Terézia. A földönfutók gazdák lehettek a Kárpát-medencében. Úgy tűnik itt Közép-Kelet Európára az a jellemző, hogy alkalmilag fel-felszabadítják a népeket más nagyobb népek, avagy birodalmak. És a rendszerváltásokat nagy "földönfutások" követik. :) Tudományosan migrációnak is mondják.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Érsemjén területén, a régi fovezér, Elod Kende nemzetségébol való Balog-Semjén család telepedhetett meg, hiszen ok az elso birtokosai.
Forrás: http://www.ersemjen.ro/hu/pages/history.html

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Jüri Tilk 1715 az Interneten található legöregebb Tilk. Észtországban Kuuse településen. Urmas Haud nevű tartu városában élő csillagász geneológiájában.

Unknown írta...

Kuuse Észtország. http://maps.google.com/maps?ll=58.887959,24.381361&z=7&t=h&hl=en