2010. október 27., szerda

Egy tál lencse

Mára 900 ezerre nőtt a a bajba jutott devizahitelesek száma. A magyar lakóingatlan-állomány mintegy 3,9 millió. Ennek döntő része lakáshitel.  Ez durván azt jelenti hogy minden negyedik, ötödik család bajban van. Ez durva!
Mára jól látható a folyamat:
1. Jelzálog-hitelrendszer bevezetése, a lakások elbirtoklásának jogi keretei, adósság fejében erőszakkal elvétele. (Ezt azért az "átkosban" nem lehetett megtenni.)
2. Alacsony kamatú devizahitel kialakítása. Ez volt a csali. A vásárolj, vásárolj mert ott van fedezetnek a házad. 
3. Válság előidézése, hogy növekedhessen a munka-nélküliség, energiaárak, a rezsi költségek felcsavarása.  ne lehessen törleszteni a hiteleket. 
4. A lakóingatlanok offshore cégekkel való felvásároltatása.
Vajon a véletlen műve lenne mindez?
Ez az elzselléresítés, a néptömegek függő és kiszolgáltatott helyzetbe hozása. Bizony itt Európában, akinek nincs lakása, otthona, avagy nem tudja fenntartani, az földönfutóvá válik. (A tízezres nagyságrendű hajléktalan tömeg mögött ilyen jelenségek húzódnak.) Bizony itt a Macó Ágnes volt képviselő által - anno - próféciált bérrabszolgaság.
Érdekes lenne megnézni kik adták a devizahiteleket és kik vásárolják fel offshore cégeken keresztül a jelzáloghitel fedezetét képező lakóingatlan-állományt. Kik törnek itt a lakástulajdonok megszerzésére, a háziúr pozíciókra?
Tragédia, hogy a magyar lakosság - a nép -  az utóbbi száz évben a lakóingatlan tulajdona mellett vagyont nem gyűjthetett. 1945 előtt az arisztokrácia és a plutokrácia forgatta ki a javakból a családokat, majd jött az államosítás, 1989 után pedig megindult az üzleti ingatlanok elbirtoklása és mára már láthatóan a lakóingatlanok elbirtoklása. Gyalázatos munka. 
Pontosan ez történt az 1700-as években is, amikor kitört a Rákóczi féle szabadságharc. Európában egyedülállóan viszont a jászkunok kivásárolták a vagyoni alapjaikat. Ez volt a redemptió.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Európa más országaiban a lakóingatlanokat inkább bérlik, mint tulajdonolják. A tulajdon ilyen magas szintje, mint ami nálunk van, nos ez máshol nem jellemző.

Főszerkesztő uram: hogy vegyen lakást egy olyan család, amelyiknek nincs meg hozzá a pénzügyi háttere? Ki fizesse helyettük a törlesztőrészleteket, ha mondjuk hitelt vesznek fel? A kettő együtt nem megy: tulajdonolni is egy jó kis ingatlant, és nem kifizetni az árát. Ez egyszerűen hülyeség.

Nem forradalmárok kellenek most ide, hanem meg kell tanítani a családokat gazdálkodni.

A devizahiteleket illetően valóban nagy mocsokság volt becsábítani családok 10 ezreit egy ilyen hitelbe, aztán azt mondani: bocs, holnaptól emelem a részleteket. Egyoldalúan, mert én vagyok a nagy fasz, a bank.

Unknown írta...

No no. Hagyjuk ezt a más országokat, ahol ötször vagy hétszer többet keresnek ugyanolyan árak mellett. Azokban az országokban például fasizmus is volt nem?
Meg a lakosság nagy részét a gyarmatokra telepítették, bűnözőket meg Ausztráliába.
Szóval hagyjuk már ezt a más országok ócska óhéber dumát.
2001 év óta az önerős lakásépítés ami előtte 50 %-os volt, most mennyi is?
Másik oldala meg hogy is ad a bank hitelt? Nem vizsgálja a hitelképességet? Vagy eleve bekalkulálja hogy elbukja a házat az ügyfél?
Nos az pedig hogy minden negyedik ötödik magyar család szellemi rövidnadrágos lenne, az talán túlzás nem?
Arról van inkább szó, hogy itt egy kőkemény tulajdonátrendezés megy, mocsok módon.
Munkanélküliként meg "gazdálkodjon" tekegyelmed.