2011. augusztus 6., szombat

Szerveződés: Devizahitelesek Érdekvédelmi Szövetsége

A jog sokkal fontosabb annál, mintsem azt csak jogászokra és politikusokra bízzuk
Szövetségünk most formálódik. Leendő tagjait a devizaadósok által életre hívandó pertársaságok tagjaiból megalakuló egyesületek alkotják.
A szerveződés során az egyesületek megválasztják képviselőiket, akik a szövetséget alapítják meg, és választják majd meg a szövetség tisztségviselőit. Az egyesületek ügyvéd kiválasztásával pertársaságot alapítanak, mely ügyvéd az egyesület jogi megbízottja is egyben. A szövetség célkitűzéseit ez egyesületeken és a pertársaságokon keresztül valósítja meg. 
Hamarosan megjelenik a szerveződő szövetség weboldala. 
Devizaadósok Érdekvédelmi Egyesülete
Szervező Bizottsága nevében
Tilk László Géza
HUNINFOR Kft.
Ügyvezető


Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége szervezése

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Anyaország, Gazdaság :: 2011-08-06. 13:05
Fészket rak az első fecske? Pert nyert egy devizahiteles a bankkal szemben

A Pesti Központi Kerületi Bíróság semmisnek nyilvánította egy devizahitel-szerződés módosítását, sőt magát a szerződést is - mondta el a Blikknek az ügyet felvállaló dr. Czirmes György ügyvéd. Azért indított próbapert, hogy a bankok ne terhelhessék egyoldalúan ügyfeleikre a megnövekedett törlesztőrészleteket.
A lap csütörtöki számában az ügyvéd elmondta, hogy a következő tárgyalás a megnövekedett perérték miatt már a Fővárosi Bíróságon zajlik majd - várhatóan jövő februárban. Ha itt is igazat adnak a felperesnek, a szerződés feltételeit újra kell tárgyalni, így a bank az árfolyam-ingadozásból adódó különbséget már nem szedheti be tőle.
A pénzintézeti törvény szerint ha a szerződéskötéskor a bank nem becsüli meg a jövendőbeli árfolyam-emelkedés mértékét, úgy a szerződés semmisnek tekinthető - indokolta keresetét a jogász, aki hivatkozott arra is, hogy a bank nyeresége, vagyis a 30-40 százalékos kamat olyan magas, hogy az már uzsorának számít.
Az ítélet a jogász reményei szerint precedensértékű lehet. Ha ez így lesz, akkor az a bajba jutott hiteleseket is kihúzhatja a csávából.
(MTI)