2011. december 14., szerda

Hallgassuk meg egymást: Én a bankár

Orbán a bankcsicska, avagy a devizahitelek kérdésének megoldása. Bejelenthetem, hogy mi bankárok, véglegesen és visszafordíthatatlanul győztünk Az Orbán kormány megadta magát, elfogadta az általunk kierőltetett szabályokat, és beállt a sorba. Azzal kezdődött, hogy az 1,6 millió devizahitelből elkülönítettük az ingatlan jelzálogra bejegyzetteket.  Ezekhez egyelőre nem nyúltunk, hanem elfogadtuk a kormány kilakoltatási moratóriumát mindaddig, amíg nem állapodunk meg ügyükben a kormánnyal.

              Viszont több mint 1 millió devizahitel esetében  teljesen szabad kezet kaptunk. A törlesztő részleteket  150-200  százalékra emeltük. Ezeket  az adósokat gyakorlatilag elevenen nyúzzuk meg.  Itt tehát teljes győzelmet arattunk.
              Az ingatlan jelzálogra bejegyzett  devizahitelek esetében  nagyon csábítónak tűnik, hogy rendkívül olcsón meg lehetne szerezni  a fedezetként szolgáló ingatlanokat.  De ez nem ennyire egyszerű.  A kormánynak és részben nekünk is az volt az álláspontunk, hogy a nemfizető adósok tömeges kilakoltatása az adósok lázadásához vezethet. A kormány és bankellenes polgárháborúra pedig nincs szükségünk. Sem a kormány, sem mi, nem szeretnénk  állandó fenyegetettségben élni. Senki nem akar Fenyő János sorsára jutni, - aki bár sokat áldozott a biztonságára, mégis megölték. Senki nem akarja, hogy a felesége csak testőrök kiséretében mehessen vásárolni, vagy a fiát fegyveres őr vigyázza az iskolában .  És persze tökéletes védelem nem létezik .
               Így a kormánnyal abban állapodtunk meg, hogy az állam kamattámogatást nyújt azokhoz az új hitelekhez, amelyekből  a mi embereink megvásárolják  a mintegy 105 ezer ingatlan fedezetből mégis eladásra kerülő egy-két tízezer  ingatlant. Tehát az állam nem az eredeti tulajdonost fogja segíteni, hogy az megtarthassa a tulajdonát, hanem az új tulajdonost, aki a mi emberünk lesz. ( Az államnak erre a célra a ti adótokból lesz pénze. )
               Azoknál az adósoknál, akik megtarthatják ingatlanukat, csökkentenünk kell a törlesztő részleteket. Amennyivel most csökken a törlesztő részlet, annyival fog nőni az adósok tőketartozása. Ez vélhetően így lesz néhány évig. ( Erre szintén a ti pénzetekből vállal garanciát az állam.)  Fél millió mostani könnyítés 2-3 milió forint többlet tőkét eredményez később. Ez egy jó konstrukció,-  nekünk.
               Az adósok szinte sosem fognak tudni  kiszabadulni az adósság alól. Mire egy 10 milliós lakást végre kifizetnek, az 30-40 millióba fog kerülni.
               A lehető legtöbbet kell kihoznunk a meglévő hitelekből, ha már újakat alig tudunk kihelyezni.
Forrás: http://bankar.blog.hirszerzo.hu/entry/21790#comments

Nincsenek megjegyzések: