2011. július 11., hétfő

Lakóingatlanok piaci alul illetve felül értékelése

Ott állunk, hogy a bebukott hitelek fedezetét képező lakóingatlanok egy része alul értékelt, más része pedig felülértékelt. Az alul-értékelt lakóingatlanok esetében az úgynevezett forgalmi értéknek a 30 %-áért is elvihetik a "hiénák" az otthon tulajdonjogát. Ez kifosztás! "Nem kell ugye a kútba szarni, elég a kávájára, úgyis belesodorja a szél." tartja a népi bölcselet. Mindenki csak a dolgát végzi, aztán a folyamat végén ott áll a kilakoltatott család, ráadásként a vagyonból is indokolatlanul kifosztva. A bank ugye nem engedi el az "értékesítés" után megmaradt adósságot!
Vajon miként is lőhető be gyorsan, hogy egy-egy konkrét lakóingatlan forgalmi értékbecslése felül, avagy alul értékelt-e?
Budapestre erre nézve rendelkezünk eszközzel. Lássuk csak az alábbi diagramot:

Túlértékelni, avagy alul-értékelni, mindig csak valamilyen értékhez képest lehet. Esetünkben az 1118 irányítószám körzet kínálati négyzetméterár átlagához képest. Az állítjuk, hogy azok a négyzetméterárak amelyek a piros (minimum) alatti, illetve a zöld görbék feletti sávba esnek, mindenképpen megérnek egy-egy utólagos felülvizsgálatot, egyben részletes indoklást. 

Nincsenek megjegyzések: