Amúgy sertés sült. Édesanyám készített ilyen öklömnyi darabokat a lábasában. A sertés combot, illetve lapockát süthetem egyben (két kiló körüli adag, azt anyósomék konyháján szedtem fel), "kunpecsenye" formájában (ahogy anyám), szeletben és natúr (ahogy a vendéglátásban). A "kunpecsenye" nevet azért adtam ennek, mert pár éve láttam éjszaka - talán a Duna tévén - az Azerbajdzsán konyháról egy bemutató filmet. Rácsodálkoztam, hogy az azeriek is úgy sütik a húst, mint anyám sütötte. Nem kispályáznak ők sem, öklömnyi darabokra vágják (nem szeletelik) a húsdarabokat és úgy sütik illetve párolják. Csak só és fokhagyma illik hozzá.
Igen. Palimadár vagyok, akit palira vettek és madárnak néztek. Devizaadós. Uram, add meg a nyugalmat, hogy beletörődhessek a megváltoztathatatlanba! Uram add meg az erőt, hogy megváltoztathassam, ami szükséges és elégséges! Egyben Uram add meg a bölcsességet, hogy az iménti két dolog között különbséget tehessek. Mert nékünk Szentatyám nagy erőt ád, hogy nem tudjuk pontosan mit is akarunk, ezáltal a szándékok bizonytalanságából a cselekvés bámulatos szabadsága fakad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése