2010. március 26., péntek

Előnyszerzés vagy korrupció?

A korrupció az, amiből te kimaradsz kiskomám, szólta el magát valaha a nemzet röhögtetője, Hofi Géza. Ám nézzük a Wikipédiát: A korrupció (a latin corruptĭo, romlás, rontás szóból) vagy megvesztegetés olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, aminek során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttására való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat. Attól függően, hogy milyen pozícióban van az előnyhöz juttató, beszélhetünk például politikai, közigazgatási, rendőri, katonai vagy gazdasági korrupcióról. Egyöntetűen elfogadott definíciója nincsen, mint ahogy a korruptnak tekintett tevékenység határai is kultúráról kultúrára és korszakról korszakra változnak. Egyes definíciós kísérletek a közérdek vagy a társadalmi feladat fogalmán alapulnak, mások a piaci folyamatok elnyomásán.[1]
Korszakok? Nem véletlen, hogy a téma újra felbukkan a közbeszédben, most Lengyel László politikai publicista dobta be a gumicsontot - nyilván a választások kapcsán - a köztudatba újra. Visszatekintve az elmúlt húsz évre korszakokat alkotott a korrupciós jelenségekre nézve. Nehogy már valaki lányos ábrándjaiban a FIDESZ-t tisztakezűnek lássa? Ez a hátsó szándék Lackó? Dögöljön meg a szomszéd tehene is mi? 
Előnyszerzés: A korrupció - szvsz - a Jog, a Vagyon, és a Pénz, megszerzésére, azaz a megélhetés alapjainak a megszerzésére irányul. Az előnyszerzésnek menetrendje is, sőt fokozatai vannak, mégpedig: Ajándék, Lepénzelés, Fenyegetés, Harc. ( Az ajándék a korrupció előszobája. A lepénzelés maga a korrupció. A fenyegetés-zsarolás az, amikor már a korrupció sem segít. A harc meg ugye lehet önvédelmi vagy megelőző, ám a győztes nézőpontjából mindig igazságos. Ez abból a tételből fakad, hogy mindig annak van igaza, aki győz, teljesen mindegy ki és miért kezdte. :) )
A korrupció magyarul megvesztegetés: Bizony így nézve, míg ember volt, van és lesz a földön ez az előnyszerzési eszköz volt, van és lesz. Ami változhat, az ennek a jelenségkörnek a megítélése, a tiltása, tűrése, támogatása. Poénkodhatnánk is azzal, hogy a korrupció az a valami, amit az ember nyilvánosan elitél, ám titkon alig várja hogy egy-egy jelentősebb összeggel őt azért mégis csak ... és az biztonsággal történjen. Mert ugye, mindenki tartja a markát? "Szemérmetes kódisnak üres a tarisnyája?"
Nem kéne túlbonyolítani: Talán nem kéne bonyolítani itt túlzottan az ügyeket, hiszen a megvesztegetés egyértelműen mocskos és társadalmilag káros dolog, így mint minden ilyet, igenis üldözni és büntetni kell, mert nincs tekintettel a közjóra. Egyesek meg nem engedett eszközökkel jártak jobban.
Aki és ami közjó ellenes, azt üldözni és büntetni kell: Nem kell itt szépelegni, bájologni meg moralizálni. Kockázatot vállalt a figura, megcsípték, megbüntették. Ez a fazon kockázatvállalós és odakozmálhat, ez meg nem. Ilyen egyszerű valójában ez a dolog, akár a választások tükrében is. Javítani a helzeten pedig úgy lehet, ha példát statuálunk, ami úgy tűnik - most végre - megindult kis hazánkban. A tolvajlást például meg kell büntetni és nem a megélhetés alapjának megmegnevezni. A közjó fogalmánál pedig a nemzeti érdekeket sem kéne talán feladni, így a hungarofóbokkal sem kéne talán ennyire kesztyűs kézzel bánni. Nem a parlamentben kell hazaárulózni, hanem a kártékonyságot szépen bíróság elé idézni és sújtson rájuk a törvény ereje.
A választás egyben példa statuálás: Nem is olyan rossz ez a domokrácia arra nézve, hogy legalább négy évente megvan a lehetősége a példa statuálásra. A tolvajokat, a közjó elleneseket legalább a politikában meg lehet büntetni állampolgárilag, azaz nem adni nekik kopogtató cédulát és nem szavazni rájuk.
Nagy örömömre úgy látszik a népnek felnyílt a szeme és a magát szabad demokratáknak nevező és pártént is megjelenő ügynökség elnyeri végre méltó jutalmát az elmúlt húsz évben a közjó ellen tanúsított tetteiért. Most már csak fel kell tárni azt, mikor és mennyi pénz tapadt az üvegzsebükbe zsebpiszok formájában. (Van ugye A kávé és B kávé. Így hát aki Tilos az Á-t mond, mondjon B(kávé)-t is. Túl túl túl, Nokia dobozostúl.)
A példa statuáló tiszta kéz és a független bíróság: Páldát statuálni viszont csak "tisztakezűek" azaz fiatalok (!!!) tudnak, akiknek a markolászásban, a gatyatépésekben és az elkenésekben még nem mocskolódott be a keze. A mérlegelés - tehát az ítéletek kiszabása - pedig a független bíróság dolga.
Hol a baj? Na már most ott van a nagy baj, ahol a tiszta kéz nem érvényesülhet - mert mondjuk lefasisztázzák, lerasszistázzák. leszélsőgégesezik - és ahol a bíróság sem független. Ez pedig Magyarország. Vagy talán? Az Interneten 32 %-on áll a Jobbik!
Korrumperek: A tömegkommunikációról, a médiáról pedig szót se ejtsünk. Ott ugye eleve a megvesztegetés és a megvezetés az alap. A médiákoknak a mainstreamban pontosan azért fizetnek, hogy jogosulatlan előnyhöz jussanak! Akik fizetnek ugye. Nem? A mainstream média pedig, maga a korrupció örökös melegágya, ahol a hátsó szándék folyamatosan fennáll. Mert mi is a reklám? És a jogszolgáltatás?

Nincsenek megjegyzések: