2009. április 8., szerda

Döbbenetes

Ha csak a fele is igaz a "Videó: majdnem vér folyt az árverésen. Elszakadt a stróman cérnája" cikkben leírtaknak az ott látható videó alátámasztásával, úgy bizony még nagyobb a baj, mint azt eddig hittük. Az Ingatlanmagazin.com pedig egyre inkább informatív a lakóingatlanpiaci viszonyokra.


Részlet:
Az árverés szenvedő alanyaként megjelenő Schill Kornél elmondta, hogy cégének a Megaron Kft.-nek a mai napig 100 millió forinttal tartoznak. Nem akarta az alvállalkozóit csődbe vinni, ezért több ingatlanára jelzálogjogot jegyeztek be. Ma az építési vállalkozó felesége szüleinek Lőrinciben épült családi házát árverezték. Reggel már „vásárlók” jelentek meg a háznál, és kilenc milliót ígértek a megrettent idős személyeknek. Az árverés szenvedő alanyaként megjelenő Schill Kornél elmondta, hogy cégének a Megaron Kft.-nek a mai napig 100 millió forinttal tartoznak. Nem akarta az alvállalkozóit csődbe vinni, ezért több ingatlanára jelzálogjogot jegyeztek be. Ma az építési vállalkozó felesége szüleinek Lőrinciben épült családi házát árverezték. Reggel már „vásárlók” jelentek meg a háznál, és kilenc milliót ígértek a megrettent idős személyeknek.

• A Megaron Belsőépítészeti és Szakipari Szolgáltató Kft. 2002. november 18-án különlegesen szigorú feltételek és vizsgálatok mellett elnyerte a „NATO beszállításra alkalmas” minősítést. Ennek alapján vett részt 2002 őszén a HM II. Objektum 3. számú toronyépület (Budapest, XIII. Lehel út 33-35.) felújítására kiírt pályázaton.
• Csák Gábor főigazgató, a tender ügyében a megrendelő HM képviseletében eljáró akkori HM Ingatlankezelési Hivatal vezetője behívatta Schill Kornélt - a Megaron Kft. ügyvezetőjét -, és közölte hogy bár nyerő pozícióban van, a pályázatot formálisan nem ő fogja megnyerni, hanem a Lasancz-Bau Kft. Mivel a Lasancz-Bau Kft.-nek egyetlen embere sincs, aki a munkát el tudná végezni, a tényleges kivitelező a Megaron Kft. lesz, a Lasancz Bau Kft. alvállalkozójaként, a Megaron Kft. pályázatában rögzített feltételekkel. Arra azonban vigyáznia kell, hogy a Megaron Kft. dolgozói nem viselhetik munkaruhájukon cégük jelzését. A Megaron Kft. elfogadta ezeket a feltételeket, szerződést kötött a győztessé nyilvánított Lasancz-Bau Kft.-vel, és 2003. januárjában elkezdte a munkát. Később derült ki, hogy ebben az időben Lasancz Péter büntetőeljárás alatt állt. 45 nap előzetes fogva tartás után 1999. június 25-én szabadult, és 2005-ig húzódó eljárás során közokirat-hamisításban, jelentős kárt okozó folytatólagosan elkövetett csalásban, magánokirat-hamisításban és adócsalás bűntettében elítélték.
• A munkát a Megaron Kft. megfelelő minőségben és határidőre elkészítette. Jelentős mennyiségű pótmunkát rendelt meg a megrendelő, ezért közös akarattal módosították a határidőket, de a módosított határidőre a munka elkészült. Erről a megrendelő nevében Csák Gábor dandártábornok, a későbbi Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgatója külön nyilatkozatot adott ki, amelyben elismeri a munka kifogástalan teljesítését. Lasancz Péter több mint 104 millió Ft-ot nem fizetett ki a munkát ténylegesen teljesítő Megaron Kft.-nek – mondvacsinált minőségi kifogásokra és nem létező határidőcsúszásra hivatkozva.”
Lasanc Péter nyilatkozata: 
Tisztelt Tilk Úr!

Az alábbi dolgok nem felelnek meg a valóságnak:
Nem igaz, hogy Megaron Kft bármilyen nyertes pozicióban lett volna a Lehel úti toronyépület kapcsán. Ez egy meghívásos zárt közbeszerzési pályázat volt ahol a kivitelezési ár és a garanciális idő alapján hirdettek nyertest.
Az sem igaz, hogy nem volt egyetlen emberünk sem és a tényleges munkát a Megaron Kft végezte volna. A Megaron Kft csak az építő mesteri munkákat végezte el, azt is több alvállalkozó bevonásával.
Sohasem történt olyan, hogy  a HM IKH vezetője bármilyen utasítást adott volna bárkinek a pályázat kiírása során. A Megaron Kft kereste meg a Lasancz Bau Kft-t, hogy dolgozhasson a projekt keretén belül, mert nincs munkája.
Nem igaz, hogy Megaron Kft határidőre és megfelelő minőségben készítette volna el a munkát, hanem többszörös határidő csúszással és rengeteg minőségi hibával  (melyet az építési naplók is bizonyítanak).
Az sem felel meg a valóságnak, hogy Lasancz-Bau Kft. 104 millió forinttal adósa maradt a Megaron Kft-nek. Valóban sok kifogásunk volt a Megaron munkájával, melynek következménye volt, hogy a  szerződéses összegéből (192.209.800ft)  15 millió forintot tartottunk vissza minőségi kifogások és késedelmes teljesítés miatt. Az alvállalkozó kereseti kérelmet adott be ezen összegről az illetékes bírósághoz. Lasancz Bau Kft ellenkérelmében közölte, hogy a tényleges igénye a késedelmes teljesítés miatt közel 45.000.000,- ft. Ezek után az alvállalkozó visszavonta keresetét, melyről jogerős bírósági határozat született.
Lasancz Péter

Nincsenek megjegyzések: