2011. február 24., csütörtök

Egri víz

Az Egri Víz történelmi italunk, mely a 18. század közepéről származik. Jezsuita szerzetes patikusok fedezték fel Egerben, gyógyszerként alkalmazták. Használták fejfájásra, szédülésre, emésztési zavarokra, szíverősítőnek, magas vérnyomás, agyvérzés ellen, valamint reumás bántalmakra; külsőleg és belsőleg egyaránt.
Az italkülönlegességet a XVIII. századtól a Jezsuita Rend, majd az Irgalmas Rend készítette, 1950-től 1990-ig pedig - ugyanezen a néven - a Heves Megyei Szeszipari Vállalat forgalmazta. A gyógynövények alkoholos áztatását követően lepárlás útján ital fénykorát a monarchia évtizedeiben élte, aranyérmet nyert az 1904-es világkiállításon.
2005. évtől másfél évtizedes szünet után újra gyártják az Egri Víz elnevezésű gyógynövénytartalmú szeszes italt  a jogtulajdonos Imperium Aqua Kft. és a gyártó Szicsek Kft. közös vállalkozásában. 

Nincsenek megjegyzések: