2010. január 5., kedd

APEH blama


A hozzá nem értés bátorsága?

Az Index híre: Január 1-jén hatályba lépett a vagyonadótörvény, az először 2009. november közepére ígért vagyonadó-kalkulátor sehol sincs az APEH honlapján. A negyedik határidőt sem tudta tartani az adóhivatal, és újabbat már nem is tűznek ki. Nem tudunk válaszolni a kérdéseire – ezzel a tömör mondattal hívta vissza lapunkat az APEH, ahol azt tudakoltuk, a sokadszori határidő-kitolás ellenére miért nem látható továbbra sem honlapjukon a vagyonadó-kalkulátor. De arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy mi az oka az újabb csúszásnak, és végre valahára mikor lesz kész a vagyonadó-számológép. ( Teljes cikk itt ) 
Kommentár: Fehér ember nem felejt. Már a Luxusadónál alkalmazott értékmeghatározás is ordító szakmai hibáktól hemzsegett, amit a Főváros követett el, ám azt még - az Alkotmánybíróság idevonatkozó döntése híján - letolták a luxuadóval érintettek torkán. Utólag visszagondolva: Az volt a marha aki fizetett? Mi az ilyennek az üzenete?Adócsalók előre fuss?

Életbe lépett viszont azóta az Alkotmánybírósági döntése, miszerint az APEH által megállapított lakóingatlanérték független bíróság előtt megtámadható. (Mondjuk ez is egy jó kis helyzet, mert végülis ezzel egy-egy lakóingatlan leghivatalosabb forgalmi értéke az, amit a bíróság megfellebbezhetetlenül megállapít. Na persze csak vita esetén, amennyiben a valamilyen ok miatt valaki által megállapított értéket az érintett felek nem fogadják el.) No ezt az akadályt próbálta kicselezni a Pénzügyi kormányzat és az APEH oly módon hogy egy kormányrendelet mintegy kötelességévé tette az APEH-nak hogy "segítse" az adózó állampolgárt a lakóingatlana forgalmi értékének megadásával. ( Vulgáris paraszti  képpel: Nem szarunk a kútba, Csak a kávájára, onnan meg belesöpörjük.) Ismerjük el, ez egy hatalmas hungaricum. Minden jogi garancia és felelősség vállalás nélkül ad "tanácsot". És ezt a mainstream média még hivatalos forgalmi értéknek titulálja? Ezt a kontármunkát?
A piaci ingatlanszakmai szervezetek egy része politizált - amit talán nem nekik kellett volna - és tiltakozott, más része szakmai segítséget kínált az APEH-nak a lakóingatlanok forgalmi értékének statisztikai úton történő belövésére, azaz hogy viszonylagos biztonsággal a tényleges piaci viszonyoknak megfelelően behatárolható legyen - a törvény szerinti - adózásra kötelezett ingatlanok köre. (Erre nézve lapunk hamarosan bemutatja az Irányár-kalkulátort) Ezt tette például a Képesített Ingatlanvagyon-értékelők Országos Szövetsége. ( Lásd: www.kivosz.hu Lavél az APEH Elnökének ) Lapunk információi szerint ezt a szakmai támogatást az APEH elnöke megköszönte, ám kifejezetten nem kívántak élni vele, egyben ki is kifejtette, hogy ők rendelkeznek a legtöbb ingatlanértékbecslővel és a legnagyobb adatbázisokkal. kis hazánkban . (Pesti viccből kiragadottan szólva "ők a legszebbek, legerősebbek, legokosabbak.")
Az  APEH Ingatlanadó-kalkulátora kiválósága annak működésével ki is fog derülni. Ha továbbra sem működik, akkor nem. (Lehet belegabajodtak a szakmai problémákba, mint majom a házicérnába? ) Ám ezt kérem - ezt a kormányrendelet előírta "segítségnyújtást" - ne azonosítsuk az APEH-al és főleg ne a hivatalos ingatlan értékeléssel. Hiszen ezt az APEH sosem állította - ő csak egy kormányrendeletnek engedelmeskedik és törvényesen jár el - hogy ő a lakosság számára hivatalos értékelést készítene, erról szó nincs, ezzel a félretájékoztatással csak a maistream média barmolódik
Ám mikor láthatjuk már végre az APEH Ingatlanadó-kalkulátor szolgáltatta "segítséget", amiért ugye jogi garanciát nem vállal, válalhat az APEH? Lapunk értesülése szerint szakmai  körökben már élesek a kések, hogy amit az APEH Ingatlanadó-kalkulátor garancia nélkül kibocsájt (Nem az APEH!) azt ízekre szedjék szakmai szempontok alapján. Bebizonyítsák, hogy a helyszini szemle nélküli forgalmi értékelés, a nem megfelelő metodika - a hozzá nem értés - és piaci adatállomány milyen hatalmas és húsbavágó tévedésekhez vezethet, mely sérelmeknek a Bíróság előtt a helye. Bizony pestiesen szólva van hogy a " a fagylalt visszanyal".

Hú de kínos ...
Nincsenek megjegyzések: