2009. október 17., szombat

Fehér hollók: Kodolányi János

Kodolányi János talán egyike azoknak a "fehér hollóknak", akire illik a baloldali és nemzeti jelző. Ha az ilyen jelzők egyáltalán kifejeznek valamit a fogalmi zavaroktól kavargó mai köztudatunkban. A magát szociáldemokratának jelelő MSZP nyíltan színt vallott, hiszen az "IMF magyar hangja Bajnai Gordon", a gyurcsányi gazdaságpolitika folyománya. Az MSZP minden, csak nem szociáldemokrata párt és baloldali.  A SZDSZ világosan és egyértelműen az USA - az amerikai zsidó nagytőke - ügynök pártja. Az MDF - úgy tűnik - talán maga sem tudja, hogy már micsoda - kiürült? -  azon túl, hogy a rendszerváltás pártjának nevezhetjük. A KDNP a FIDESZ uszályává vált. A FIDESZ meg lényegében egy "fából vaskarika", egy vezérelvűen irányított párt, ami szövetségnek és jobboldalinak identifikálja magát, ezzel együt nem hagy kétséget afelől sem, hogy az EPP magyar fiókja, ám ez nem tartja vissza attól hogy baloldali vonásokat vegyen fel. A Jobbik - amely a növekvő elégedetlenség pártja - lényegében ki sem alakult, ott tart mint anno a FIDESZ 1989 táján. Lehet belőle ez is az is, az elégedetlenségek foka és iránya mentén. Hatalmas űr tátong viszont a magyar politikai pártpalettán, egy valódi és hiteles baloldali és nemzeti párt, az úgynevezett  szociáldemokrata párt hűlt helye. Érdemes lenne végig gondolni, hogy kik és miért fojtották meg már csírájában az önszerveződést,  szociáldemokráciát és a szövetkezeti mozgalmakat Magyarországon. (A parlementeken kívüli pártocskákkal egyenlőre nem érdemes foglalkozni.)

Ma, aki baloldalinak és ezzel együtt nemzetinek identifikálja magát, arra úgy néznek errefelé minálunk, mint egy hülyére. Miért is? Talán azért mert a magukat baloldalinak identifikálók a nemzeti gondolatra harapnak, míg a magukat jobboldalinak identifikálók a baloldali gondolatra harapnak. Így került a szociáldemokrácia eszméje a két szék közül a pad alá és így öntötték ki fürdővízzel a gyermeket? Avagy úgy van a hazai szociáldemokrácia, mint a népek közt a kúrdok? Nincs saját országuk, ám ott vannak több szomszédos államban? Vitathatatlan, hogy már az egypárt rendszerben, az MSZMP-ben is kitapinható volt a nemzetközi irányzatot képviselő moszkovitákkal szemben a technokraták hada, a népi orientáció. (Baloldali és népi.) A népi orientáció megalakulásától kezdve jelen volt és van az MDF-ben, a KDNP-ben és talán még a fű alatt a FIDESZ-ben is, ahogy az MSZP-ben is.
Vajon mi akadályozza a népi (nemzeti) baloldalt az egybe tömörülésben? Pozsgay személye, aki ilyet hírdet? Mi akadályozza a valódi szociáldemokrácia nyílt felvállalását? A baloldaliság démonizálása és stigmatizálása az elmúlt húsz évben? Talán ki kéne már mondani végre, hogy nem bűn baloldalinak lenni és az nem azonos a kommunistákkal, a szovjet diktatúrával. Talán ki kéne már mondani végre, hogy a népi, nemzeti eszme nem azonos a jobboldallal, azaz együtt hogy az a nemzeti eszme mentén szerveződik.

A magyar nemzeti felemelkedés útja a magyar nemzeti jobb és nemzeti baloldal szövetsége, a nemzetközi jobb és baloldal nyomásával szemben, ugyanis a valódi nemzeti baloldal - már alapelveiből, eszményeiből következően is - a nemzetközi (multinacionális) tőke lehető legnagyobb ellensége. Az (individualista, nemnemzeti) liberálisoktól és az internacionalista szocialistáktól a nemzetközi tőke oda nyargal, ahová tetszik, s jószerivel azt csinálja, ami éppen tetszik. Nem kell fényesebb példa ennek igazolására, mint a jelenlegi gazdasági válság és annak hatása a magyar gazdaságra, az emberek megélhetésére. Olyan eszmei-politikai csoportosulás, amelyiknek egyszerre fáj a nemzet gyengülése és a tőke túlhatalma, lényegében egy van, s ez a nemzeti baloldal.


Nincsenek megjegyzések: