2009. június 10., szerda

Kóka megmondta a frankót

Hajrá Magyarország, Ingatlanadó ügyben hajrá Koala!
Dr. Kóka János képviselő
a vagyonadóról szóló T/9818. számú törvényjavaslathoz módosító indítványt nyújtott be 2009.06.09-én. Az indítványt a Népszabadság nyilvánosságra hozta. Itt töltheted le.
A módosító indítvány valamennyi ingatlan megadóztatására irányul, eleget téve ezzel a társadalmi igazságosságnak és az arányos közteherviselésnek.

Ez az indítvány is még értékhatárokat tartalmaz, mely értékhatárok kevésbé indokolhatók különösen azért, mert progresszív adókulcsokat rendel az egyes határokhoz. Bárhogy nézzük, ez még mindig diszkriminatív, ugyanis a "fizessenek a gazdagok" üzenetét hordozza. Egységes 0,1 %-os adókulcs alkalmazásával az indítvány szerinti megoldás beleilleszkedne az európai jogrendbe. A nem lakás célját szolgáló ingatlanokra az adókivetés megszüntethetné az önkormányzatok által vegyesen kivetett - sok esetben diszkriminatív és alkotmány ellenes - építményadót és egyben kiválthatná az iparűzési adót.
Néhai Karácsony László mérnök alezredes - atyai jóbarátom - mondogatta nekem: "Druszám, törődj bele hogy a döntéseket mindig a laikusok hozzák." E szavak a múlt század kilenvenes éveinek elejéről ma is a fülemben csengenek. Ezzel együtt az ostobaságot és igazságtalanságot ma sem igazán tolerálom.

Kókának a szadesz nevében benyújtott indítványa már majdnem racionális. Kiváló eleme az, hogy minden ingatlan adózzon, ugyanis semmi nem indokolja a nem lakás célját szolgáló ingatlanok ingatlanadómentességét, hacsak nem az, hogy a multik lepénzelik a törvényhozást, hogy tovább talicskázzák ki az összes hasznot az országból.

Az értéksávok alkalmazása határeset, egyben túl bonyolítja a dolgot, ugyanis egységesen 0,1 avagy 0,15 %-os adókulccsal alapvetően igazságossá és racionálissá válhatna a dolog. A progresszív adókulcsnak rossz üzenete van a társadalom törekvő tagjai számára. A személyi jövedelemadóhoz kapcsolása a bevallásnak szintén racionális, mert ezáltal egy menetben rendezheti adókötelezettségét a tulajdonos magánszemély. Most már csak az a kérdés hogy képesek-e a racionalitások felfogására az EU választások kapcsán hatalmas nyaklevest kapott szocialista és liberális képviselők.
Nem megnyugtató persze továbbra sem a méltányosság kérdése, mert az ingatlanadónak nem lehet céálja az, hogy az alacsony jövedelmű rétegeket megfossza az ingatlan tulajdonától az adóhátralék felhalmozásával. Indokolt esetben az adómentesség eszközét is alkalmazni kellene.

A FIDESZ-től nem várható poitív hozzáállás, ugyanis a fiúk - fidesz vezérkar - bizony még 2001 táján amíg nem maximalizálták a lakáshitel felső határát felkapdosták a maguk harminc negyven milláját a villákra. Most bizony nekik is húzós a törlesztő részlet és 30 negyven milla kölcsönnél mára a képviselői fizetés és kevés hozzá, nemhogy még ez a cuki kis ingatlanadó. Mellesleg itt az a megoldás, hogy a törlesztő részlet levonható legyen az ingatlanadóból. Ezt kéne javasolni a fidesznek és nem azt, hogy ne legyen vagyonadó. No nem csak a fidesz vezérkar nyúlt bele anno a mára már kicsit kesernyésnek tűnő mézebödönbe, hanem más pártjaink jeles képviselői is. Ezt is látni kell ahhoz, hogy az ember megértse annak a populista demagógiának a motivációit, amit a FIDESZ kifejtett itt az ingatlanadó, vagyonadó kapcsán. Magyarul a fiúk nem az ország érdekeit, hanem a saját zsebüket nézik és ideológiát gyártanak hozzá. Ugyanis Kósa első ránézésre se lehet akkora hülye, hogy ne céltudatosan állítsa azt a kapitális baromságot, hogy az építményadó nem ingatlanadó. (Mivé lettek a rendszerváltó fiatal demokraták mi?)

Térdre és imához testvéreim, hogy a koalának - a szoclib kormányzásnak - a zúgó pofonok után legyen ereje kitartani az ország és a nemzet érdekét szolgáló vagyonadó, ingatlanadó normális átvitelére. Ők most már lehetnek tisztességesek is, ebben a helyzetben! Életviteli tanácsadóm sorai alapján: "Miért legyek én tisztességes, kiterítenek úgyis. Ám miért ne lennék tisztességes, kiterítenek úgyis".

Ha valakinek nem tűnt fel a vagyonadó tétje, akkor most lassan és tagoltan leírom újra.
Az újraterlelhető nemzeti vagyon minimum 80 %-a átkerült a külföldi befektetők tulajdonába. A megélhetés alapja a vagyon és a munka. Ha nincs vagyonadó, úgy a nagy jövedelemtulajdonosok továbbra is kivisznek minden hasznot az országból. Ezért kell nekünk, a népnek is arányos áldozatot vállalni, met ez bizony befektetés egy jobb közeljövő érdekében és a nagy vagyonok megadóztatására. Az építményadó eltörlésével illetve más adónemek csökkentésével valóban elérhető az, hogy ez az adószerkezet átrendezás a lakosságra további terheket ne rójon, viszont az országból kiáramló javak egy részét visszatarthassa. Aki ezt nem hiszi, járjon utána és ha azt nem teszi, úgy sötétben marad, bután, kártékonyan. Mert az ostobaság is romboló.


Nincsenek megjegyzések: