2009. május 27., szerda

Bóhózatba illő indoklás

Hír: 2009.05.27-én Szollár Domokos kormányszóvívő a sajtótájékoztatón azzal indokolta a vagyonadó tervezett bevezetése kapcsán a laklóingatlanoknál tervezett 30 milliós értékhatárt, hogy az háromszorosa az átlagos hazai lakóingatlanárnak.

Emberek!
Mire indok az, hogy valami kétszerese, háromszorosa, avagy ötszöröse egy átlagnak? Meg kell állapítsuk, hogy ez egy kapitális szamárság, mint indok. No és a számítás helyességét is bizonyításig hadd vonjuk kétségbe.
Ezzel együtt már úgy tűnik oszlik a köd. Szó esett olyan tervezett képviselői indítványról is a hírkben, miszerint a 30 millió alatti lakóingatlanoknak is adóznia kellene, ám kisebb kulccsal, úgymint 2 %-al.

Kommentár: Talán alakul a dolog. A normális az lenne, ha egységesen 0,15 % adókulcs, és valamennyi lakás és nem lakás célját szolgáló ingatlan, illetve valamennyi nyilvántartott vagyonelem a vagyonadó hatálya alá kelülne. Ez biztosíthatná a sokan adózzanak keveset és ne kevesen sokat! Így lenne a mindenkori magyar kormányzatnak is egy kis mozgástere. Szollár Domonkos kormányszóvívőt egy körülmény menti. Fiatal és így nem tudja mit beszél.

Nincsenek megjegyzések: